Torrent nedir ? Ne işe yarar ?



Torrent mantığını rahatlıkla anlamak için şöyle düşünelim. Bir 5GB lık setup dosyasını 5000 parçaya bölüp, daha rahat, hızlı, durdurulup ilerletilebilen bir yapıda indirmenize / göndermenize yarayan bir teknolojik gelişimdir. 300 parçalık bir dosyayı  2 kişinin bir göndericiden çektiğini varsayalım. Size ilk 5dk için 1-3-5-7. parçaları verip, diğerine de 2-4-6-8. parçaları verir. Diğer 5.dk da ise, siz 9-11-13-15'i göndericiden indirirken 2-4-6-8'i de diğer indiren kişiden indirirsiniz. Böylece 2 yerden farklı dosyaları eş zamanlı olarak çekersiniz. Aynı şekilde siz de ilk 5 dk da indirdiğiniz 1-3-5-7. parçaları diğer indiren şahsa gönderirsiniz.

Normalde bir torrent i 300-500 bazen 5000 kişi birden indirmeye çalışırsınız. 1 göndericinin aynı anda 5000 kişiye göndermesi mümkün değildir. Ama 1mblık 1 parçayı 1 kişiye 6 saniyede attıktan sonra, artık 6.saniye sonrasında 1 gönderici değil 2 gönderici vardır. Diğer 6. saniye 2 değil 4 gönderici şeklinde katlanarak artar.

Nelere ihtiyaç var ?


1 adet client'e bir de indirmek istediğiniz dosyanın torrent dosyasına ihtiyaç duyulur. Client'i 1 defaya mahsus indirmeniz gerekir. Oldukça fazla client sayısı var. Enkiden utorrent client'ini kullanırdım ki artık kullanmıyorum. Sizden izinsiz bitcoin madenciliği yapıp para kazanıyor, bu süreçte sizin pc nizin işlemcisini gereksiz yere tüketiyor. Ben qBittorrent kullanıyorum. Kurulum esnasında olabildiğince tick leri kaldırıp kurunuz.

İndirmek istediğiniz dosyayı ise internette çok rahatlıkla bulabilirsiniz. Zamunda , Torrent-Oyun , Torrentmarketi , extratorrent ve NyaaTorrents gibi torrent platformlarında aratıp istediğimi buluyorum.

 

https://www.youtube.com/watch?v=PJ8miNJnink

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SteamDB.info Nedir ? Nasıl Kullanılır ?

Macbook nasıl kapatılır