Bulut Depolamayı Eve Getirdim

 Merhabalar, bugün kü yazımda bulut depolama teknolojisini eve getirme sürecimden bahsedeceğim. Aslında RaspberryPi kullanırken nextcloud yazılımı ile 2tb lık harici hdd e yönelik işlemi Ubuntu işletim sistemiyle yapmıştım. Fakat pek işlevsel değildi, tüm konfigirasyonunu kendim halletmem gerekiyordu ve hata olursa benim düzeltmem gerekiyordu. Buna vaktim olmadığından dolayı da sadece resimler/video lar telefondan yedeklenir halde bırakmıştım. Diğer özelliklerini kullanamıyordum. 

Geçenlerde ise trendyoldan aldığım gece görüşlü kameranın kendi kurduğum bulut depolamasına veri atamaması son noktayı getirdi ve trendyoldan eve bulut teknolojisini getirmeye yarayan cihazı görüp satın aldım. Synology ds220j ürününün yanına 8tb lık bir nas amaçlı hdd alarak uğraşmadan sistediğim sistemi yapabilmiş oldum. Şimdi evimde google photos gibi bir galerim olmuş oldu. Telefonda çektiğim herhangi fotoğraf video direk yedekleniyor. 


Bu fotoğraf video yedeklemenin yanı sıra, cihazın sunduğu bazı özellikler de bu işlemi yapmama vesile oldu tabi. Misal cihazda Plex Server yazılımı mevcut. Plex nedir diyenler için açıklayayım, cihaza attığınız film leri otomatik ayarlamasını yapıyor ve televizyonda Netflix izler gibi izliyorsunuz. Zaten netflix var diyorsanız da şöyle söyliyim, netflix de her şey yok :) Ama dışardan her şeyi alabilirsiniz. Bir başka sevdiğim özelliği ise, Download Center uygulaması. Bu uygulama ile de torrent indirmesi yapabiliyorsunuz. Böylece uzun süreli torrent indirmelerinde bilgisayarınızı açık tutmanıza gerek yok. Daha başka özellikleri de var ama benlik değiller. (nodejs, php, mariadb, audio station, mail station, carddav server gibi.)

Kötü özellik olarak ise, RAM ve CPU gücünden bahsedebilirim. CPU yetersizliğini, plex de stream ederken otomatik sunucuda video yu küçülterek telefona daha hızlı akmasını sağlarken gördüm. Çok bekletiyor. RAM ise 512mb. şuana kadar bu kadar düşük ram yetti gibi ama ileriye dönük değil. 512 nedir yani, 8gb koysalar ne olacaktı sanki. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SteamDB.info Nedir ? Nasıl Kullanılır ?

Macbook nasıl kapatılır

AirTag pil değişimi çalışmaması