Mac kurulumumum

 Merhabalar. geçen gün bi çılgınlık yaptım.

28 yaşında Mac kullanmaya başladım. Bolca linux denemiş birisi olarak, başka platformlara adaptasyonumun hızlı olacağını bilsemde ilk 2 saat afalladığımı söyleyebilirim. En basitinden alışagelmiş klavye diziliminin değişmesi, windowsdaki shortcut larımın gitmesi tuaf hissettirdi.

Windows dan bir ton özelliğin taşıdım.

Direk Edge tarayıcısını kurdum. Şu anda edge tarayıcısından yazıyorum. Safari nin eklenti özelliğinin limitli olması kötü olmuş. Safariye alışamam, telefonda da bilgisayarda da Edge süper çalışıyor. Neden chrome değil de Edge derseniz de, bu bam başka bir konu olacağından edge e bi fırsat vermenizi tavsiye ederim. 

KeePass şifre yönetici uygulamam. Yıllardır aynı uygulamayı kullanıyorum. Bir master key ile, tüm şifrelerime erişiyorum. Her platform için ap ayrı şifreler, randomize şifreler kullanıyorum. Ne yazık ki KeePass uygulamasının Mac sürümü yok. Başka biri tarafından port uygulamaları yapılmış, Open Source yapılmış ve tutulmuş fakat native yok. Bende buraya çözüm olarak, iPhone da yıllardır kullandığım KeePassium uygulamasını kurdum. iPhone daki uygulamalarının çoğunu burada native olarak çalıştırabiliyorsunuz. Bunuda bu şekilde çözmüş oldum.

Youtube Music, Google Calendar, Google Keep, Google Docs, Google Sheets leride kurdum. Bunları ayrı bir uygulama olarak değil de, Edge ile gelen Uygulamalarım adı altında gelen özellik ile kurdum. 



Bizim dosya gezgini, burada Finder olmuş. Finder'e gelip sol üstten ayarlara gidince. Bizim dosya gezgini gibi yapabiliyorsunuz. Ne olduğu belirsiz yerlerde açılıyordu, ilk açılma yerini Depolama birimi yaptım. Böylece istediğim yere başlangıç noktasından gidebilir hale geldim. Öncesinde hangi dizinde olduğun hiiiç belli değildi. Ne bi yukarı git, ne geri git hiç bişi yok çünkü

Yıllardır photoshop alternatifi kullandığım Gimp. Native olarak geldi müthiş. Bununda kurulumunu yaptım

Farklı gelen konular. 

X butonu uygulamayı kapatmaması.. Ne tuaf dimi ? her mac kullanıcısı için standart normal bir özellikmiş. X butonu sadece ekranı kapatıyor. Ama uyguma arkada çalışmaya devam ediyor. Ya menüden kapat diye seçilmesi gerekiyor yada alt + q tuş kombinasyonu ile kapatılması gerekiyor.

Ses kalitesinin övüldüğü kadar değil. Açıkcası AirPod pro dan aldığım kaliteyi düşünerek hayal ettim diyebilirim. Ama ne yazıkki çok yetersiz, normal laptop ses kalitesi olduğunu söyleyebilirim. Bunu da AirPod ile kıyaslamıyorum elbet ama, ucuz Creative 2+1 hopörlörler ile kıyaslıyorum. Yada 400TL civarı olan Ankerin ses bombası kadar kaliteli değil. Ne bas da ne yüksek ses seviyesinde.

Ekstra Güzel Özellikler

Tam ekrana alınca, sanal desktop olarak açıyor olmasını söyleyebilirim. Bir uygulama cidden ekranın tamamını kapla diyorsunuz. Diğer uygulamalar arka tarafta kalınca aynı ekranda gözükmeleri saçma oluyordu. Mac de buna çözüm sunmuşlar. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SteamDB.info Nedir ? Nasıl Kullanılır ?

Macbook nasıl kapatılır

AirTag pil değişimi çalışmaması