Ne olacak bu asgari ücret

Selamlar. Uzaman değilim, şahsi tahminimi 6. hissime göre yazıyorum. Sadece düşüncemi paylaşmak istedim.

Asgari ücreti büyük bir merakla bekliyorum. Çünkü asgari ücret olayı her iki tarafı keskin kılıca benziyor. Çok arttırırsanız iş veren batıyor, az yaparsanız alım gücü düşüyor ve iş verenin ürünleri satılmıyor yine iş veren batıyor. Artma durumuna göre de enflasyon çıkıyor.

Asgari ücretle ücret almayanlarda buna göre tutum sergileyip zamlarını alıyorlar. Anlayacağınız çok önemli bir husus.

Şahsen ben Tüik e uzun zamandır güvenmiyorum. Son yapılan enflasyon oranları da benim hissettiğim enflasyon oranlarıyla da hiç tutarlı değildi. Benim şahsi olarak hissettiğim enflasyon oranı %70 ler seviyesinde. Ne var ki, hissedilen değilde olabildiğince rasyonel olmak gerekirse ENAG ın enflasyon oranlarını göz önünde bulundurabiliriz. Oda %49.87 olarak belirtiliyor.

Bir başka rasyonel değer olarak Türkiş in verileri söylenebilinir.
  • Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 3.093,20 TL,
  • Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 10.075,58 TL,
  • Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3.771,96 TL oldu.
Şimdi burada ki veriler gibi, geriye dönük yıllara göre baktığımda ise asgari ücreti belirlenen rakamın Türkiş in bekar bir çalışanın 'yaşama maliyeti' ne yakın miktarlarda verildiğini görebildim. Şahsen bu yıl da buna yakın olacağını düşünüyorum. 3600 civarında. Burada ki yaşama maliyetinde nelerin dahil olduğunu bilmiyorum. Ama açlık sınırı ve yoksulluk sınırında neler dahil olduğu söylenmiş.


Bu yüzden bende asgari ücretin kaç olması gerekiyor ? yanıtına cevap verebilmek için, yoksulluk sınırını baz alacağım. Bir 4 kişilik ailede, Anne Baba çalışıyor, 2 çocuk da okul okuyor diye düşünürsek asgari ücretin düz mantıkta 5000 TL olması gerektiği söylenebilinir. Ve her ikisi de 5000 aldığı taktirde halen yoksul olduklarını da unutmamak gerekir. Eğlence için veya gelecek için halen hiç bir paraları olmuyor.


Kaynak : https://web.archive.org/web/20211027080127/http://www.turkis.org.tr/dosya/sEbnIpyYIoZ1.pdf


Kaynak : https://enagrup.org

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SteamDB.info Nedir ? Nasıl Kullanılır ?

Macbook nasıl kapatılır

AirTag pil değişimi çalışmaması