Gereksiz yatırım Synology

 

Merhabalar, geçen yıl Google Fotoğraflar hizmeti ücretli olacağı için bulut yedeklemeyi eve taşıma kararı almıştım. Sözde resim yedeklemesini eve taşıyacak ve cihaz ile birlik gelen bi ton güzel özelliği de kullanacaktım. Üstelik bunu tek yatırım ile yapacak, yıllarca cihazı kullanacaktım.

İlgili bloğum : https://blog.uozturk.com/2021/05/bulut-depolamay-eve-getirdim.html

Başlarda her şey çok güzel hissettirdi. Çünkü her şey yeniydi göze alınabilinecek bozuklukları vardı. Fotoğraf yedekleme, kendi film/dizi sunucunu yapabilme (plex), indirme merkezi kurup bilgisayardan bağımsız dilediğini indirebilme gibi çok güzel düşünceler vardı. Fakat kullandıkça bazı şeylerin daha iyi farkına varıyorsunuz.

Fotoğraf yedeklemesi rezalet. Fotoğrafı cihaza atıyorsunuz, fotoğrafı hafiften analiz ediyor. Analiz edip, fotoğrafı sisteme yedircek ve içerisinde kim olduğunu söyleyecek. Fakat bu işlem benim makinamda olağanüstü ağır işliyor. İşlem yaparkende cihaz kullanılamaz oluyor. Buda cihazı verimsiz kılıyor.

Uzaktan bağlantı problemli. 20mbps upload hızım var. Daha ne olsun ? Ama dışardan doğru düzgün hızlı bir şekilde bağlanıp fotoğraflara bakamıyorsunuz. Bunun bir çok farklı sebebi olabilir ama, çoğu kişiye göre daha istikrarlı bir alt yapım olduğunu söyleyebilirim. Problem yaratan ya cihaz, yada arada köprüyü sağlayan cihazın firmasının sağladığı hizmet.

Film video izleme derseniz, bence buda rezalet. Çünkü çok uğraşıyorsunuz. Bi film atıp her yerden rahatça izleyeyim diyorsunuz ama öyle olmuyor. Plex denen uygulama aslında çok güzel ama benim cihazın işlemcisi çok kötü. O yüzden orijinal kalite harici bir çözünürlükte sistem kitleniyor. Plex de bu kadar kötü bir cihaz da kendisinin çalışacağını bazen bilememiş. Özellikle bir dostunuzla link paylaşıp beraber izlemek istediğinizde sistem hiç çalışmıyor.

İndirme merkezi ise pehhh dedirtiyor. Açıkcası Torrent istasyonu gibi yapar, çok güzelce kullanırım diyordum. Maalesef bende öyle olmadı. Çünkü bir şekilde benim Synology den bilgisayarlarıma yüklü veri aktarmak istediğimde modemim sapıtıyor. Wifi cihazları modem e bağlantısı kopuyor. Wifi den Wifi ye bu transfer yaparken problem olmuyor. Synology modem e LAN kablosu ile bağlı, bu kablodan kaynaklandığını açıkcası düşünüyorum. Modemi ariza verdirttiğini düşünüyorum. Bilemedim, ben istediğim gibi bunu da kullanmadığımı söylemek isterim. Gönül isterdi ki cihaz a Torrent leri ekleyip belki de 1gbps local aktarım hızında patır patır alayım. Ne yazık ki böyle olmadı. Torrent i aktaracağım yerde açarım daha iyi dedirtti.

Bende ki cihaz DS220J şuanda 15 yıllık Google 2TB parası. İçerisinde de 8TB lık disk var ama düzgün karşılaşma yapılabilmek için şuanda 2TB lık HDD nin kaç Google ay ücreti olduğuna bakalım. 1300TL yani 6 yıllık Google üyelik ücreti. Kısacası bu makineyi almak yerine hemde 20 yıllık peşin Google depolama ücretine, gidip Google Drive alınır çok daha iyi.

Bir de belirtmek isterim, cihaz da 512 mb ram var. Şaşırdınız değil mi ? Yani 3bin küsür TL para verdiğiniz bir cihazda böyle az ram mi olur ? maalesef doğru. 4GB koysanız ne olurdu yani ne kayıp edilirdi bilemedim. 1gb lık modelleri var 2 katı fiyatlı.


Ek bilgi: elektriğin sürekli gidip geldiği bir yerde, böylesi bir aygıtta verilerinizin kayıp olması da oldukça muhtemelen. Google Drive gibi harici yedekleme merkezlerinde bu ihtimal söz konusu olmuyor. Bir de Google yedeklemenin üstün fotoğraf analizini de es geçmemek gerek. Synology sadece fotoğrafta ki yüzü analiz ederken, Google tüm detayını analiz ediyor.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SteamDB.info Nedir ? Nasıl Kullanılır ?

Macbook nasıl kapatılır

AirTag pil değişimi çalışmaması